Cursus voor gevorderden

Heeft u de basis cursus afgerond en wilt u uw basisvaardigheden uitbreiden dan bent u klaar voor de volgende stap. De cursus voor gevorderden sluit aan op de kennis die is opgedaan gedurende de basiscursus en zal u helpen rya-seamanship-coursein het verwezenlijken van uw wensen. Het is een tussenliggende cursus die zich richt op boot operaties, bemanningsbeheer en kustvaart.

Om toegelaten te worden dienen kandidaten te voldoen aan enkele eisen. Een eerste eis is dat zij de basiscursus moeten hebben afgerond of kunnen bewijzen dat zij gelijkwaardige zeilervaring hebben. Daarnaast moeten zij kennis hebben van kustvaart die ook wordt aangeleerd in de basiscursus. Verder is het belangrijk dat ze competent zijn in het verlenen van eerste hulp en tenminste 10 dagen ervaring hebben in zeilen.

De competente instructeurs zorgen ervoor dat u de nodige kennis opdoet van de boot en weet hoe te handelen in geval van calamiteiten. Daarnaast wordt verder in gegaan op het plannen en uitvoeren van een cruise met in begrip van de weersomstandigheden. Verder leert u een spinnaker gebruiken op zowel traditionele als asymmetrische wijze. U zult sneller en efficiënter leren zeilen onder alle omstandigheden, dus ook in de nacht.

Er worden ook veel tips gegeven over hoe de wind gebruikt kan worden om hoge zeilprestaties te bereiken. Verder wordt de nadruk gelegd op teamwerk en balanceren op de boot, waarbij het lichaamsgewicht van de bemanningsleden zoveel mogelijk windwaarts wordt verplaatst, met het oog op het verlagen van de mate waarin de boot weg leunt van de wind. Enkele boten zijn voor van riemen die dit vergemakkelijken, maar er wordt ook rekening gehouden dat dit niet altijd het geval is.

Nieuwe begrippen, zoals grootschoot, helmstok, zwaard, gieren en zeiltrimmen, worden geintroduceerd. Na deze cursus kan er gekozen om verder te gaan met een van de geavanceerde cursussen die het beste aansluit op de opgedane kennis.