Voordelen van wind tijdens zeilen

De wind is het kernelement bij zeilen. Als je pas leert zeilen lijkt het alsof de wind steeds vanuit één kant waait. Naarmate je geavanceerde zeilvaardigheden opdoet zul je merken dat de windrichting altijd aan het veranderen is. Het ene moment komt het uit een richting en zodra u kennis heeft over hoe ermee om te gaan verandert het net zo snel als het kwam. Ervaren sw-94-superyacht-windfall-by-southern-wind-during-her-sea-trials-in-cape-townzeilers weten hoe om te gaan met geavanceerde wind en ervaren dit als een van de meest uitdagende aspecten van zeilen. Hieronder volgen enkele tips voor het omgaan met de wind:

  • Voor het verlaten van de haven moet men eerst nagaan wat de windrichting is. De richting waar het vandaan komt kunnen worden bepaald aan de hand omringende vlaggen en de windbewegingen op het water. Als het water vlak is, is er weinig wind. Indien er witte golven te waarnemen zijn, dan is de wind veel sterker. Tijdens het varen kunnen verschuivingen in de wind worden herkent op plekken waar er veranderingen zijn in de kleur van het water. het is goed als u ze van te voren kunt herkennen, omdat u zich dan kunt voorbereiden op het verlichten of draaien van de zeilen.
  • Als de wind zich verschuift naar de staart van de boot kunt u varen in de richting van de wind. Deze wind heet een lift en hebben verschuivingen van 10 graden of minder. Tijdens de verschillende cursussen worden windverschuivingen uitgelegd door middel van grafieken, waardoor het makkelijker te begrijpen is en u er beter mee om weet te gaan.
  • Als een grote windverschuiving de boot raakt aan de linkerzijde, moet de zeiler reageren door de zeilen vol te houden door het afvallen naar de nieuwe koers. Een grote windverschuiving kan handig zijn in het bereiken van de plaats van bestemming.